Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A lépcsőkről általában - Bemutatkozás

lepcso-somorja-schody-samorin.jpgA geometria és a fa természetes szépségének összhangjából születnek az igazán szép falépcsők. Egy mértanilag helyesen kiszerkesztett lépcső harmonikusan illik a térbe, házunk díszévé, otthonunk legszebb "bútorává" válhat. Egyedi lépcsőtervezéssel és kivitelezéssel 1993 óta foglalkozom. Több ezer megvalósult lépcsőm tervezésekor sok tapasztalatot gyűjtöttem.

Mint annyi mindenre a világban, a lépcsőkre is igaz, hogy

A JÓ TERV FÉL SIKER!

Tehát ne sajnáljuk az energiát a körültekintő előkészületekre. A rossz, elkapkodott terv végeredménye nagyon hosszú ideig keserítheti életünket.
Mi mindenre is kell figyelni már tervezéskor:
1. BIZTONSÁG   Az ide tartozó szabványok betartásával ez általában elérhető. A lépcső számításakor egyszerű képleteket használok, amit Önök is kipróbálhatnak a "lépcső számítás" oldalamon. A szakemberek figyelmébe ajánlom a DIN 18 065 német szabványt, mely sok ponton logikusabb és precízebb, mint a magyar vagy a kelet-európai előírások. 
2. KÉNYELEM   A lépcső számításakor a kényelem a második fontos tényező. Azonban ne feledjük, minél kényelmesebb egy lépcső annál nagyobb a helyigénye, illetve ezzel arányosan nő az ára is.
3. DESIGN - ESZTÉTIKUS MEGJELENÉS   Már sok esetben az alaprajz szerkesztése meghatározza a lépcső későbbi térbeli formáját. Ezért aztán ezen a ponton nagyon fontos a kellő tapasztalat, és ha a végeredmény nem megfelelő, akkor vissza kell térni esetleg az alapokhoz. Időt, energiát nem kímélve akár elölről kezdeni a tervezést.
4. TECHNOLÓGIA – GYÁRTÁSI FOLYAMAT   Egy tervezőnek pontosan ismernie kell a gyártó lehetőségeit, a felhasznált anyagok tulajdonságait, illetve a legújabb technológiákat. Nekem ebben sokat segített, hogy számtalan cég számára terveztem már, és mindenhol valami újat is tanultam.
5. ÁR  Egy keményfából készülő lépcső legalább 500-600 ezer forint. Természetesen minden lépcső egyedi darab, így nem lehet egy pontos árjegyzéket adni. A lépcső típusa, főbb méretei, a konkrét anyagválasztás, a felületkezelés, a lépcső menti korlátok hossza, a galériakorlát hossza, a födémtakarás mérete és még sok egyéb apróság amiből összeáll a végösszeg. A tervezés befolyásolja a fenti pontokat, így alapvetően meghatározza a lépcső árát. Ezért a jó terv pénzt is spórolhat.

Főleg falépcsők, hajlított falépcsők tervezésére specializálódtam. Mivel több cégnek is tervezek, így az évek alatt több referenciát és tapasztalatot tudtam gyűjteni. Eddigi munkáimat nagyrészt szlovákiai cégekkel kiviteleztem, mivel a soproni faipari szakközépiskola után, állami ösztöndíjasként a szlovákiai zólyomi faipari egyetemen végeztem. Most is Szlovákiában élek, Komáromban. 
Néhány cég akikkel hosszú ideje együttműködöm: www.madleniak.sk, www.lukyplus.sk, www.schodyfrano.sk, www.drevonex.sk, www.drevos.sk, www.pecos.sk, www.trium.sk, www.stokat.sk, www.bkssro.sk és sok-sok apró asztalosműhely. Természetesen mint tervező szívesen együttműködöm olyan asztalosokkal is akik még soha nem készítettek lépcsőt, illetve most szeretnének először belefogni az asztalosmunkák egyik legszebbikébe.
Ezen az oldalon egy-két megvalósult munkámat szeretném bemutatni. A képgalériákban látható sok száz kép mind az én terveim alapján készült lépcsőket ábrázolják. Sajnos a képek egy része nem katalógus minőségű. Mégis a szélesebb kínálat kedvéért ezeket is bemutatom.
Továbbá itt szeretnék olyan közhasznú információkat is megosztani amelyekkel a gyakorlatban többször is találkoztam lépcsőtervezések és kivitelezések kapcsán.
Az oldalon on-line automata lépcsőszámoló program is működik, mely segítségével bárki könnyedén kiszámolhatja lépcsőjének helyigényét. A képgalériákból remélem sokaknak sikerül ihletet merítenie. A szakmai cikkeknek pedig hasznát veszik a lépcsőgyártók, építtetők és esetleg még az építészek is.
Tisztelettel,
ft.jpg
 Füleki Tibor