Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Átváltozások

 Különböző okokból cserélhetünk már meglévő lépcsőt.

A lépcső cseréje általában nagy változást jelent. Nehéz döntés, de igazán jó végeredményt sok esetben csak így lehet elérni. Egy meglévő szerkezet toldozása foltozása ritkán jó megoldás. Sokszor olcsóbbnak tűnhet, de néha érdemes megfontolni a teljes cserét.

1. Bizonyos esetekben, egy új lépcsővel jobb helykihasználtság érhető el.
metamorfozis1.jpg

  

 2. Stabil, biztonságos, modern lehet az új lépcső.
metamorfozis2.jpg

 

3. Cserére kerülhet sor, ha a lépcső minősége nem egyezik a lakás egyéb berendezéseinek minőségével.
 metamorfozis3.jpg

 

4. Ha a lépcső geometriája rosszul van kiszerkesztve, komoly balesetforrás lehet. Legjobb ilyenkor is a csere.
  metamorfozis4.jpg

 

5. Egy befejezetlen, rosszul kiszámolt lépcsőnél is lehet a legcélravezetőbb a csere.
 metamorfozis5.jpg

6. Igazán jó megoldást egy vasbeton szerkezetes lépcsőnél sokszor csak úgy tudunk elérni, ha lebontjuk. Nehéz elhatározás, de ha végül rászánjuk magunkat, az eredeti helyszín szinte felismerhetetlen lesz.

metamorfozis7.jpg
 

7. Terv és átgondolás nélkül, helyszíni improvizációval sokszor készül olyan lépcső aminek hibáihoz 15 év alatt sem lehet hozzászokni.
metamorfozis8.jpg


8. A klasszikus eset, amikor egy meglévő beton lépcsőt kell lebontani. Itt viszonylag könnyű dolgom volt. A megrendelő gyorsan belátta, hogy a lépcsője rosszul kiszerkesztett és pontatlan. A fő érv az elbontása mellett mégis csak az volt, hogy nélkülözött minden különösebb ötletet. A célnak éppen ha meg is megfelelt volna, egy ilyen kastélyban ez kevés.
metamorfozis9.jpg
 

9. Egy újabb beton lépcső rombolás. Nem a beton anyagával van problémám, mert teljesen egyet értek, hogy ha valaki igazán tömör, extrém nagy teherbírású lépcsőt szeretne akkor az legyen betonból. A probléma sajnos ott van, hogy a lépcsőt senki sem tervezi meg. Pedig egy bonyolult szerkezet, ami jobban megérdemelné az odafigyelést. Így aztán kárba vész az anyag a munka, és további problémákat hoz magával a bontás. És végeredményben úgy is valakinek rendesen meg kell tervezni azt a lépcsőt. Talán nem kellene megvárni az első balesetet.
metamorfozis10.jpg

10. Egy fa lépcsővel a szinte teljesíthetetlen elvárásoknak is sikerült megfelelnünk. 
metamorfozis11.jpg

Sajnos a lakatos tervezés nélkül vágott a feladatnak. Mikorra kiderült, hogy a megrendelőnek ez így nem felel meg, már nagyon sok felesleges munkát végzett el. De a tervezés díját sikerült megspórolnia. Ügyes!

metamorfozis12.jpg

metamorfozis13.jpg

Egyáltalán nem örülök, hogy újra bővül ez a kategória, mert ismét egy "szaki" járt rosszul. A hiba pedig szerintem csak annyi volt, hogy nem tervezte, vagy terveztette meg a lépcsőt. Tényleg kevés volt a hely, és a pihenővel az emeleten egy folyosót is ki kellett alakítani. Húsz éves tapasztalattal is nehéz feladat volt.

Sok hasonló esettel találkoztam már. Sajnos, nincs minden fotókkal dokumentálva, de a jövőbeni ilyen megrendeléseket is ezen az oldalon közzéteszem.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Ákos - Veresegyház

2017.10.05 10:15

Tisztelt Úram!

Veresegyházán lenne egy csigalépcsőnk melyet szeretnénk egy szebb és biztonságosabb lépcsőre cserélni. Mikor lenne alkalmas Önnek felmérni? Köszönettel!

Kürtfalvi Ákos

Füleki Tibor - Re: Veresegyház

2017.10.05 11:40

Kérem küldje el telefonszámát a lepcsok@gmail.com -ra, vagy csak csörrentsen meg bármelyik telefonszámunkon, visszahívjuk, és megbeszéljük a találkozót.

Bodorkos Károly - 1225 Budapest Sport u. 2.

2017.07.18 20:55

Tisztelt Uram!
Érdeklődöm: tetőtér beépítés, egykarú, egyenes lépcső, cca 80 cm széles, szintkülönbség 3,05 m,( esetleg egy fokkal kevesebb),
a lépcső vizszintes hossza 2,68 m.(egészen pontos adatokat később)
Tudna árajánlatot adni? Gyártás , beépítés-re.
Válaszát köszönöm.
Bodorkos Károly
06 70 627 8946
bcharlie46@gmail.com

Nagy Eleonóra - 1215 Budapest Ív utca 61.

2017.03.16 16:16

Kedves Tibor!
Lakásfelújítást tervezünk. Lépcsőnk meredek, keskeny lépcsőfokokból áll. Szeretnénk korrigálni, cserélni az egészet.
Mikor tudnak eljönni megnézni és árajánlatot adni?

Üdvözlettel: Nagy Eleonóra 06317807256

szabo laszlo - erio@freemail.hu

2015.12.01 19:22

Tisztelt uram.

A vasarolt hazunkban levo betonlepcso korabban padloszonyeggel volt burkolva. Ez sajnos nagyon elhasznalodott ezert felszedtuk. A hazban bukk erezetu fa dolgok vannak beepitve. Ktg csokkentes miatt felmerul, hogy nem tomor bukk fabol hanem vmi retegelt stb anyaggal burkolnank le a lepcsot. Mi a velemenye? Milyen bukk erezetu anyag johet meg szoba? Mennyire lehet tartos? Mik lehetnek a hatranyok?
Valaszat elore is koszonom.

Füleki Tibor - Re: erio@freemail.hu

2015.12.01 23:00

Tisztelt Szabó László!
A lépcsőfokok, homloklapok egyenes felületének borításához ideális anyag a laminált lap. De sajnos egy lépcsőn vannak olyan fontos részletek is amit már nehezebb olyan anyaggal megoldani aminek csak felületi rétege van. Elsősorban a különösen igénybe vett fellépő élre gondolok, de a fal menti szegélyeket is nehéz megoldani profin ilyen anyaggal.
Ennek ellenére, létezik már több fajta módszer a laminált padló lépcsőre ragasztásához. A helyes megoldásban mindenképpen alumínium profil segítségével történik a rögzítés. A beton alapnak különösen egyenesnek, vízszintesnek kell lennie. Például a Quick-Step egy videóban a saját rendszerét be is mutatja:
https://www.youtube.com/watch?v=RyRBuzI2HsA
+++ Előnyei:
+ Valószínűleg olcsóbb, (bár szegélyezés nélkül a fa borítású lépcső is olcsóbb.)
+ Saját kezűleg is kivitelezhető.
+ A parkettával azonos struktúrával, színben kapható. Sőt egészen különleges felületek is léteznek.
--- Hátrányai:
- Mivel ez a profil nem speciálisan csak lépcsőre készül, úgy gondolom, hogy nincs növelve a kopásállósága. (Különben ezt a reklámszövegből sem hagyták volna ki.) Egy lépcsőfok éle fokozottan igénybe vett, így időtállósága megkérdőjelezhető. Ugyanakkor pont ez a fellépő él talán a későbbiekben könnyen cserélhető. Mindenképpen vásárolnék még tartalékba pár métert.
- A laminált parketta hordozója (HDF) sokkal érzékenyebb a nedvességre, mint a tömör fa. Ha vizet kap megdagad, és már soha nem nyeri vissza eredeti méretét.
- A fal menti szegélyezés ilyen laminált anyagból annyira bonyolult lenne, hogy ezzel meg sem próbálkoztak. Vagyis szegélyezés nélkül marad a lépcső. Így könnyen koszolódik a fal, és a folyadékok is akadálytalanul kerülnek a lépcsőfok alá, ahol háborítatlanul fejtik ki hatásukat a HDF-re.

kiss lehel endre - tanacskeres

2015.11.12 06:09

Egy lepcso tervezesben szerenek tanacsot kerni ontol ha lehetseges.
Rajzot meg leirast emailben kuldenek onnek .
Elerhetosegem kissmanufaktura@yahoo.ro tel 0040751409097

EJ - lepcso@transbyte.hu

2015.08.08 23:34

Tisztelt Füleki úr!

Két egymás fölötti lakás esetleges összenyitása esetére érdeklődnék, hogy 2,7m belmagasság és 3,0m szintkülönbség esetén egy gyerekek számára is biztonságos csigalépcső, vagy "forduló" lépcső szerűséget meg lehet-e valósítani egy max. 1,6m*1,2m-es födémnyílással és maximum. 2m*2m-es alapértelmezetten? esetleg

válaszát várva, köszönettel üdv. EJ.

Füleki Tibor - Re: lepcso@transbyte.hu

2015.08.09 16:10

Tisztelt EJ!
Sajnos ez a nyílásméret nagyon kicsi. Ráadásul ebben az esetben ez túl kevés információ. Fontos, hogy honnan indulhat, és hová érkezhet a lépcső.
Általánosságban válaszolva, ha feltételezzük, hogy a lépcsőt bárhogyan fordíthatom, akkor el tudok képzelni egy 73cm karszélességű (OTÉK szerint ez minimum 80cm) lépcsőt ami a nyílásban kétszer 90 fokban fordulna.
Alaprajz letölthető itt: https://lepcsok.eoldal.hu/file/137/e1738-b.jpg
Ennek a lépcsőnek minden más paramétere az előírások határértéke. Így a legkisebb méretváltozás lehetetlenné tenné a kivitelezést. Természetesen kényelemről nem beszélhetünk, de egy minimális biztonság így elérhető. Nem katasztrofális. Egy kényelmesebb lépcső rossz kiosztással ettől sokkal baleset veszélyesebb is lehet.
A biztonságot fokozni lehetne a lépcsőkar további szűkítésével. A 73cm-t 65cm-re korrigálva. Ha magamnak készíteném, biztosan így kivitelezném a gyerekek biztonsága érdekében.
Üdvözlettel
Füleki Tibor

Horányi Viktória - Átváltozások-2 kép

2014.08.24 18:11

Üdvözlöm!

Érdeklődnék,hogy a 2 képen lévő lépcső kialakítás milyen költségű volt nagyság rendbelileg?

Köszönettel

ERIKA - BORZONT

2014.02.25 22:32

Tisztelt Füleki úr.Nagyon tetszenek a munkák amiket láttam,különös képen a modern lépcső típusoknál az utolsó,a világos színü.Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,ha leírná milyen vastagságú a korlátban az inox rúd amit ennél a lépcsönél használt.Se nem vastag,se nem vékony,vagy esetleg milyen az ideális méret a fával kombinálva.Előre is köszönöm a válaszát.

Füleki Tibor - Re: BORZONT

2014.02.25 23:30

A MOD34-es képen látható lépcsőnél a rozsdamentes acél pálcák átmérője 14mm. A pofafák 40mm-es, a taró oszlopok 80x80mm-es keresztmetszettel készültek.
Üdvözlettel
FT

Oravecz László - Gödöllő

2013.10.30 09:46

Tisztelt Füleki úr! Érdeklödni szeretnék hétvégi házba szeretnék tetötéri lépcsöt épiteni . Nekem valahogy nem sikerül használhatót terveznem, megadnám a méreteket bel méret 263. felsö szintig 290 . födém nyilás 200x80.A lépcsö 200x200 alap méretü.Elvileg húzott lépcsö van tervezve az épitési terven .Ebben kérném segitségét hogy lehet ide normélisan használhetó lépcsöt épiteni Köszönettel , Oravecz László

Füleki Tibor - Re: Gödöllő

2013.10.31 23:00

Tisztelt Oravecz László!
A 200x200cm-es alapterület elegendő, a födémnyílás mérete azonban ennek a területnek csak kevesebb mint a fele. Vagyis a lépcső fele a födémnyílás alatt fut. Ebből következik, hogy amikor már a fele magasságba érünk (145cm) még mindig a fejünk felett van a födémnyílás széle. Ez azt jelenti, hogy ebben a pontban az átjáró magasság 263-145=118cm. (Tehát a födém nem a fejünk felett van, hanem inkább derék magasságban.)
Javaslom, hogy a födémnyílást növelje, ideális esetben 200x200cm-re.
Pontosabb rajzokat és számítást is szívesen készítek ha e-mailben felkeres. Címem: lepcsok@gmail.com
Tisztelettel
Füleki Tibor

Kovacs Erika - Sopron

2013.09.07 22:28

Tisztelt Füleki úr
Érdeklődni szeretnek és véleményét szeretnem kérni egy igen szuk és sajnos mar adott nyilas kihasznalhatosagarol.
Sajnos mi egy igen magas tobb mint 5 m belmagassagal viszon egy 163 cm szeles és egy 165 megy helyre szerettünk volna lépcsőt
A mi elképzelésünk egy önhrdo nyújtott lepcso volt
Sajnos helyette egy ige meredek "letrat" kaptunk
Amennyiben lehetseges küldenek önnek képeket .
Sajnos szuk a hely ezzel tisztában vagyok , de ugy érzem hogy ennél jobb és kevésbé veszélyes lepcso is megoldható lenne erre a szuk helyre.
Kerem amennyiben ideje engedi válaszoljon levelemre
Köszönettel
Kovacs Erika

Füleki Tibor - Re: Sopron

2013.09.07 23:09

Tisztelt Kovács Erika!
Sajnos ezen az üzenőfalon képeket nem tud küldeni. Kérem ezeket e-mailben küldje a lepcsok@gmail.com címre.
A kb. 165x165cm-es alaprajzba egy szűk csigalépcső már elméletileg elfér. Egy hasonló lépcső fotóját itt is láthatja: https://lepcsok.eoldal.hu/img/original/131/natur-bukk-fa-csigalepcso-2.jpg.
Ennek a lépcsőnek az előnye, hogy viszonylag kényelmes emelkedést is el tudunk érni egy ilyen kis alaprajzon, mivel a lépcső többször 360 fokot is fordulhat. A pontos számításhoz persze egy kicsit több információra lenne szükségem. Első körben legalább egy pár fotót kérnék a helyszínről, és egy telefonszámot ahol elérhetem kérdéseimmel.
Üdvözlettel,
Füleki Tibor