Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egy meredek lépcső kis helyre

KÉRDÉS: "Két egymás fölötti lakás esetleges összenyitása esetére érdeklődnék, hogy 2,7m belmagasság és 3,0m szintkülönbség esetén egy gyerekek számára is biztonságos csigalépcső, vagy "forduló" lépcső szerűséget meg lehet-e valósítani egy max. 1,6m*1,2m-es födémnyílással és maximum. 2m*2m-es alapértelmezetten?"

VÁLASZOM: Sajnos ez a nyílásméret nagyon kicsi. Ráadásul ebben az esetben ez túl kevés információ. Fontos, hogy honnan indulhat, és hová érkezhet a lépcső. 
Általánosságban válaszolva, ha feltételezzük, hogy a lépcsőt bárhogyan fordíthatom, akkor el tudok képzelni egy 73cm karszélességű (OTÉK szerint ez minimum 80cm) lépcsőt ami a nyílásban kétszer 90 fokot fordulva érkezne fel arra az oldalra ahonnan indult.
e1738-b.jpg
Ennek a lépcsőnek minden más paramétere az előírások határértéke. Így a legkisebb méretváltozás lehetetlenné tenné a kivitelezést. Természetesen kényelemről nem beszélhetünk, de egy minimális biztonság így elérhető. Nem katasztrofális. Egy kényelmesebb lépcső rossz kiosztással ettől sokkal baleset veszélyesebb is lehet.
A kérdésben kihangsúlyozva éreztem a gyerekeket, ezért főleg az ő biztonságuk érdekében a lépcsőkart tovább szűkíteném. 73cm-ről 65cm-re, úgy hogy az orsóteret növelném. Így a lépcsőfokok balesetveszélyes szűk szakaszát vágnám le, ezzel is kényszerítve a külső (biztonságosabb) oldal felé a lépcsőn haladókat. Igaz, hogy ebben az esetben egy sokkal szűkebb lépcső születne, ugyanakkor ne felejtsük, hogy a 65cm-es szűk tér a karfa magasságáig értendő. E fölött a szűkebb lépcsőn - ellentmondásosan -, nagyobb a tér. Lásd: A "téveszmés" cikkem "Minél szélesebb a lépcső annál jobb?" bekezdését.