Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

GYIK - Gyakran Ismétlődő Kérdések II.

10. Kérdés GIPSZBETON? Újra hozzám kerültek egy gipszbeton lépcsőkkel foglalkozó cég lépcső tervei.

10kerdes.jpg

10. Válasz  Most eltekintek a gipszbeton technológia előnyeinek, hátrányainak tárgyalásától, mert arról egy másik cikkben részletesebben írtam már. Itt most csak a tervekkel kapcsolatos problémával foglalkozom. Eleddig megálltam, hogy honlapomon erősen kritizáljam ezeket a lépcsőket. Több alkalommal kerültek hozzám már ilyen rajzok. Telefonon is felhívtam egyszer ezt a céget, és figyelmeztettem őket, hogy hibásak a tervek. Egy ilyen rosszul szerkesztett lépcsőn történt balesetnek kellemetlen következményei lehetnek számukra is. És a lényeg, hogy nem nagy energiabefektetés lenne jót tervezni. Szerintem minimális többletköltséggel biztonságosabb lépcsőt lehetne kivitelezni.
Akkor vegyük górcső alá a kevésbé rossz tervet:
Ha a megadott terv alapján pontosan készülne el a lépcső akkor így festene:
10valasz1.jpg
A hatályos jogszabály, és a józan ész szerint is a lépcsőnek a járóvonalon azonos mélységű és magasságú lépcsőfokokból kell állnia. A piros vonal jelzi esetünkben, hogy hol található az azonos belépő mélység.
A kék terület még fontosabb, mert az, az a része a fokoknak ami nem éri el a 13cm-es minimális mélységet sem. Vagyis ez már a gyerekek számára is fokozottan balesetveszélyes!!! 
 
És ilyen lenne a terv, ha betartanák a szabályokat:

10valasz3.jpg

Tekintsünk most el a magassági mérettől, és csak feltételezzük, hogy ide mindenképpen 18+1 lépcsőfokot kell szerkesztenünk. Igaz, hogy így minden lépcsőfok 15 milliméterrel keskenyebb, de a lépcsőkar közepén mérve ez állandó. A szűkebb fokok ellenére egyáltalán nem keletkezik gyerekek számára balesetveszélyes zóna. (A szürke körök 13cm átmérőjűek a cipőtalp 42-es méretűnek felel meg.)
A helyesebb megoldás persze valószínűleg ilyen lenne. 

10valasz2.jpg

Itt majdnem elérjük a 25cm-es mélységet, de egy lépcsőfokkal kevesebb van, vagyis a lépcsőfokok magasabbak. De a biztonság minden esetben fontosabb a kényelemnél.

A másik terv sajnos még rosszabb. Gondolom mindenki látja, hogy a kanyarban a lépcsőfokok nagyon elkeskenyülnek.
 
Egy magát speciálisan lépcsőgyártó cégnek hirdető vállalkozás ilyen alapvető és nagyon fontos hibát nem követhet el.
 
Remélem a jövőben változtatnak ezen. De addig is figyelmeztetnék mindenkit, hogy ne fogadjon el senkitől lépcsőtervet, ha legalább a lényeges járóvonal nem szerepel a rajzon. És figyeljen oda, hogy a kanyarban is kellő mélységűek legyenek a fokok. Ne higgyenek olyan "szakembernek" aki azt állítja, hogy a "lépcsőfordulóban a külső íven kell közlekedni". Mert ez nem igaz!
Nem állítom, hogy minden gipszbeton lépcsős cég így tervez, sőt remélem vannak köztük olyanok is akik jobban odafigyelnek, de az elém került tervek közül csak a pihenős, vagy az egyenes lépcsők voltak az elfogadhatóak. A kanyarodó "húzott" lépcsőfokok szerkesztése minden esetben helytelen volt.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.