Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

GYIK - Gyakran Ismétlődő Kérdések

(1) A legtöbbször feltett KÉRDÉS: "Milyen adatok, méretek kellenek egy körülbelüli árajánlat számításához?"

Az általános VÁLASZOM: A legfontosabb árat befolyásoló tényezők:
1. A beszerelés helyszíne. -- Város.
2. A lépcső típusa. -- Egy kép, pl. az oldalamról.
3. A lépcső alaprajzi mérete. -- Helyszínrajz (skicc), építészeti tervrajz, vagy egy-két fotó a helyszínről, amiből valamennyire lehet következtetni a méretekre, arányokra.
4. A teljes szintkülönbség, és a födémvastagság mérete. (Nem pontosan, de sokszor centiken múlik, hogy egyáltalán kivitelezhető-e a lépcső.)
5. A korlát hossza. -- Mind a lépcső mentén, mind az emeleten a födémnyílást lezáró galériakorlát hosszát értve.
6. Kérem ne felejtsenek telefonszámot is írni, hogy egy apró kérdést könnyebben, gyorsabban el tudjunk intézni. 
Természetesen minél több pontos adatot kapok annál pontosabb lesz az árajánlat.

(2) A megrendelés folyamata:
Az árajánlat jóváhagyása után a pontos helyszíni felmérést én végzem. A helyszíni találkozásunkkor sok esetben előfordul, hogy kitalálhatunk valami még jobb megoldást. Majd az előleg kifizetése után számítódik az árajánlatban szereplő teljesítési határidő 6-8-10 hét. (Lépcső bonyolultságától, illetve kapacitásunk telítettségétől függően.) A lépcső beszerelése általában egy nap. A garanciánk 36 hónap.

(3) Többször érkezett már felkérés meglévő fém szerkezet vagy gipszbeton lépcső burkolására. Ezeket a megrendeléseket sajnos vissza kell utasítanom. (Tapasztalatom szerint, ezeken a lépcsőalapokon sűrűn előforduló komoly geometriai hibákat asztalosmunkával kijavítani nem lehet.) Esetleg egy hosszabb beszélgetés és konzultáció eredménye lehet ezen szerkezetek elbontása, majd egy jobb geometriájú, sokszor biztonságosabb, kényelmesebb vagy csak szimplán esztétikusabb önhordó lépcső kialakítása. Ilyen esetekből is van már egy kis gyűjteményem az "átváltozások" című oldalamon.

(4) Ezen geometriai hibák általános jellemzője a fordulós lépcsőknél a rossz forduló kialakítása (Helyes szakkifejezéssel: "lépcsőfokok húzása"). Egyszerű szabályokat kell betartani egy lépcső kivitelezésekor. Sajnos a valóságban a fordulós lépcsők nagy százaléka mégis ilyen geometriával készül:
00-1.jpg

Sokszor leírtam már de akkor itt is még egyszer. Miért is rossz az ilyen "egy pontba futó" lépcsőfok? Főleg a gyerekek biztonsága miatt fontos, hogy ne hozzunk létre balesetveszélyes zónát a lépcsőn. Gondoljunk rájuk, akiknek nem lesz elég tolmácsolni a "mester" jó tanácsát: "Közlekedj a külső íven!"  Ha a kanyart lerövidítve szalad fel, akkor valószínűleg nem történik nagy baj. Felfelé haladva tényleg elegendő pár centiméteres belépő. De ugyan azon a "megszokott" belső íven lefelé jövet egy 30cm-es lépés akár 80cm-es esést is jelenthet. Ez egy figyelmetlen felnőttel is előfordulhat. 
Mégis akkor miért készül ennyi, ilyen lépcső? 
Mert a lépcsők készítői számára ez sokszor leegyszerűsíti a kivitelezést. Egy vasbeton lépcső zsaluzása sokkal egyszerűbb így. Egy fém szerkezet összetákolása is kevesebb fejtörést okoz a "szakiknak". Hallottam már olyat is, hogy valakinek sokkal egyszerűbb így számolnia.(?) Sőt! sokszor láttam már, hogy a terv is ilyen rossz geometriájú lépcsőt ábrázolt. 
Megengedhetetlen, hogy a kivitelezés leegyszerűsítésére hivatkozva a kivitelező balesetveszélyessé tegye életterünket. Sajnos a magyar előírás, törvény ezzel a problémával kapcsolatban nem rendelkezik. Ezért a kivitelezőt nem lehet jogilag felelőssé tenni. Szakmailag azonban mindenképpen elítélendő az, aki ilyen lépcsőt készít vagy tervez. 

Lehet még tovább is fokozni a felelőtlen tervezést: "Ha nem jön ki a kellő számú lépcsőfok, semmi baj! Betoldjuk a fordulóba":
00-2.jpg


De sajnos sokszor láttam már ilyen szörnyűséget is (lásd a 9. kérdést)
00-3.jpg

A helyes megoldás:
00-4.jpg
Sok bonyolult szerkesztési módszere van a lépcsőfokok húzásának. DE! Ez nem követelmény. Ha
1. helyesen vesszük fel a járóvonalat,
2. azon minden lépcsőfoknak azonos a mélysége és
3. betartjuk, hogy a lépcsőfokok keskenyebbik felétől mért 20 cm-nél legalább 12 cm legyen a belépő, 
már nagyot nem hibázhatunk. Felesleges a pontos szerkesztés, ha a kőművesek precizitása általában 2-3 cm.

Fontosabb a körültekintő alaprajzi tervezés egy fa lépcső esetében, mert ha nem helyesen kiszerkesztett a lépcsőfokok fellépő éle alaprajzban, akkor a tartóelemek, a korlát kitöltés íve és a kapaszkodó is csúnya lesz oldalnézetben.

 

(5) Sokszor keresnek konkrét lépcsővel kapcsolatos, valós, egyedi problémákkal (főleg számítási, geometriai jellegűvel). Ezeket általában privát e-mailben válaszolom meg. Azonban úgy gondolom, hogy ezen kérdések és válaszok tartalma másoknak is segítséget nyújthat. Ezeket a válaszokat teljesen ingyenesen adtam. Karitatív kapacitásom véges, így a jövőben csak az eddigiektől nagyban eltérő, különleges, vagy nagy érdeklődésre is számot tartható problémákat próbálok majd itt megoldani.

1. KÉRDÉS: Az egyik legsűrűbben feltett kérdés mintapéldája. Egy nagyon kis méretű födémnyílásba lehet-e lépcsőt tervezni.

2. KÉRDÉS: Egy fémszerkezetű lépcső tervét küldte el egy építtető felülvizsgálatra.  - Tervkritika 1

3. KÉRDÉS: A helytakarékos (váltó-, pillangó-, szamba-, medve-) lépcsővel kapcsolatos ergonómiai, számítási, geometriai kérdések

4. KÉRDÉS: Egynegyed fordulós lépcső szerkesztése, számítása. Egy kérdés, két helyes megoldás.

5. KÉRDÉS: Egy geometriailag helyes terv, rossz átjárómagassággal - Tervkritika 2

6. KÉRDÉS: Helytakarékos lépcső szerkesztése 2 megoldással.

7. KÉRDÉS: Túl kicsi födémnyílás

8. KÉRDÉS: Régi helyett újat szebbet biztonságosabbat

9. KÉRDÉS: Az ingatlanvétel akadálya egy rossz lépcső? - Lépcsőkritika

10. KÉRDÉS: Gipszbeton lépcső - Tervkritika 3

11. KÉRDÉS: Egy majdnem tökéletes szerkesztés - Tervkritika 4 - geometria

Ha az oldal hasznos információkkal szolgált, kérem ossza meg ismerőseivel is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.