Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Helytakarékos lépcső

KÉRDÉS: "Lakás felújításom közben, új lépcső építésébe fognék, mivel kicsi a helyem egy helytakarékos lépcsőre gondoltam, de már az elején elakadtam.
Az alábbi adatokból próbálok dolgozni:
 FH: 155 cm
FV:  38 cm
BM: 228 cm
AT:  200 cm (de lehet több is)
H:    200 cm
Az alfa:  kb. 78 fok
Nem tudom, hogy jól gondolom-e, de a lépéshosszt, én két lépcsőfokonként értelmezem, a helytakarékos lépcső esetén.
Tudna nekem segíteni abban, hogy hogyan számoljam ki az F és a B értékét, hogy a lépcső használható legyen?
Egyáltalán ilyen magas alfa érték esetén is kivitelezhető a lépcső?"

VÁLASZOM: Először is, mint "avatott szakember" a helytakarékos lépcsőről le kell beszéljem. Természetesen sok baleset forrása lehet, ezen kívül a gyerekek számára fokozottan veszélyes, idősebbeknek nagyon nehézkes a járás az ilyen lépcsőn, tériszonyosok számára kellemetlen ez a típus .... és még sorolhatnám.
Kérem még egyszer jól gondolja át, hogy valóban nem talál még egy feláldozható négyzetméter helyet a lépcső számára? Az egész felső szint értékét degradálja egy meredek lépcsővel.
Mindezek mellett nagyon indokolt esetek előfordulnak. Ezért el is küldök mellékletként egy alaprajzi és metszeti ábrát a megadott méretek alapján.
3valasz.jpg
Illetve egy képet, hogy az oldalam lépcsőszámoló programja hogyan számolja ki a kérdéses lépcsőt. Ezen az oldalon https://lepcsok.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/a-lepcsok-helyigenye---03.html
3valasz3.jpg
Ezen az oldalon be lehet adni a szintkülönbséget (esetünkben 266cm), a belmagasságot (228cm) és a födémnyílás hosszát (most ez 155cm). Ne feledkezzünk meg az utolsó lépcsőfokról sem, mert az ilyen váltólépcsőhöz a fenti talajt mintegy meghosszabbítva egy fél lépcsőfokot még be kell illeszteni.
3valasz4.jpg
Ezután az oldal elvégzi a számítást (a klikkelés után).
Közben figyelmeztet a hibákra is. Többek között arra is, hogy a belépő mélysége minimum 21cm legyen. Esetünkben ezt figyelmen kívül hagyhatjuk, mert a lépcsőfokok kialakításával fogjuk elérni a kívánt biztonságos mélységet. Vagyis a kapott 15,74cm-es belépő a lépcső középvonalán értendő felülnézetben ÁTFEDÉS NÉLKÜL. Ezek után minden páratlan számú lépcsőfokot balra növelve, jobbra szűkítve alakítunk ki. A páros számú fokokat pedig ellenkezőleg. (Természetesen fordítva is lehet.) Összegezve a lényeg, hogy minden esetben alkalmazzuk a BLONDEL KÉPLETET 2xfellépő+belépő=60-65cm. A többi már csak elhanyagolható részlet.

További válaszaim:
"Nem tudom, hogy jól gondolom-e, de a lépéshosszt, én két lépcsőfokonként értelmezem, a helytakarékos lépcső esetén."
Nem gondolja jól. Ez alapvető hiba. Itt is a Blondel képletet kell alkalmazni, mintha egy normális lépcsőről lenne szó, azzal a különbséggel, hogy a fokok mélysége felváltva kiszélesedik. A lépéshossz ezáltal nem változik.
A lépéshossz= 2x fellépő+1x belépő (Belépő az az alaprajzi méret amit előrehaladunk egy magasság megtételekor.)
"Egyáltalán ilyen magas alfa érték esetén is kivitelezhető a lépcső?"
Az Ön esetében az alfa 58 fok. (78 fokos emelkedés esetén nem kivitelezhető lépcső.)

Még egy fontos észrevétel a tapasztalatból. Okvetlenül mindkét oldalra kerüljön stabil karfa. 
Hollandiában láttam lelógatott csomózott nagy átmérőjű kötelet is. Szükségmegoldásként nem rossz, de nem helyettesíti a stabil karfákat.

A lépcső formáját illetően ajánlanék egy másik fórumot is.
http://www.hna-design.hu/blog/2010/04/11/hogyan-csinaljuk-femszerkezetu-modern-lepcsok/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.