Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

9. KÉRDÉS: "Lakásvásárlás előtt állok, és a kiszemelt épületben a mellékelt képen látható lépcső található. 
9kerdes0.jpg
Engem, nem szakemberként zavart a lépcső kialakítása, akkor még nem tudtam mi a furcsa benne, de az Ön oldala sok megérzésemre magyarázatot adott. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint javítható-e a képen látható lépcső, és ez mekkora költséggel járna. Az eladót megpróbálnám rávenni a javításra, vagy árengedményt kérnék, amiből fedezni lehetne a javítás költségeit. A pontos méreteket sajnos nem tudom megadni, hozzávetőleg 1 m x 3 m alapterületű a lépcsőház, a belmagasság 2,8 m."

9. VÁLASZOM: Az oldal elején már kitértem erre a problémára, de ez annyira extrém eset, hogy úgy érzem meg kell osztanom. Sajnos a magyar előírásoknak ilyen balesetveszélyes lépcső az eredménye. A kép alapján elképzelhetőnek gondolom, hogy hivatalosan még talán bele se lehetne kötni, mert a pontatlan törvény alapján kimagyarázható még ez a rossz lépcső is. Persze a törvényre hivatkozó építésznek szerintem akkor sincs igaza. Mert sokszor nem is a kőművesek rontják el a lépcsőt. Általában már a tervben ilyen rosszul van rajzolva. 
A probléma annyira általános, hogy jó kiosztású lépcsőt szinte nem is lehet találni. Pár perc keresés után építőiparunk gyöngyszemei:
9valasz00.jpg
A lépcsőszerkesztés ezen "szakik" szerint abból áll, hogy az egyenes szakaszokba tegyünk jó lépcsőfokokat, a többit meg zsúfoljuk be a kanyarba.
Hát nem csoda, hogy ha az emberek nem szeretik a lépcsőket.
Az Ön fotója alapján lépcső alaprajza most ilyen:
9kerdes1.jpg
Hiába van a lépcső közepén 5 viszonylag biztonságos lépcsőfok, ha további 12 balesetveszélyes.
A helyesebb kiosztásnak ilyennek kellene lennie:
9valasz-1.jpg
Szerkeszthető egy viszonylag elfogadható fordulás (szakmai kifejezéssel: a fokok húzása), de ez sem ideális. Egyszerűen kevés a hely. 
A fotón látom, hogy az átjárómagasságot nem számította itt senki, inkább egy rövidebb lépcsőt terveztek, az a biztos, nehogy rosszul jöjjön ki az átjáró magassága. Ez egy általánosan alkalmazott "problémamegoldás". A belmagasság alapján úgy gondolom azonban, hogy a lépcsőt lehetne egy kicsit előrenyújtani, így egy valóban jobb lépcső születhetne.
9valasz-2.jpg
A fordulót nagyon nehéz megoldani, ha csak egy egyenes kar végén kell befordulni, persze ez is tervezési hiba. Ezen az alaprajzon jól látható, hogy ha van egy minimális hosszúságú lépcsőkar a forduló után, vagy előtt, akkor a geometria sokkal kedvezőbben tervezhető.
Tehát a válaszom ilyen kevés információ alapján: a lépcső nem javítható kisebb átalakítással.
Valamilyen térelválasztóval (korlát szegmens, bútor, virág, szobrocska...) talán csökkenthető a balesetveszély. (A piros kör ennek az elhelyezését mutatja.)
9valasz-3.jpg
Ezekkel a tárgyakkal a közlekedést a külső ívre kellene terelni, hogy a szűkebb oldalt ne is lehessen megközelíteni. És persze a falra mindenképpen szereljenek kapaszkodót.
Nagyobb átalakítással, bontással valószínűleg javítható a helyzet, de egy igazán biztonságos, kényelmes lépcsőhöz egy méterrel több hely kellene. Elképzelhető egy önhordó szerkezet a vasbetontól függetlenül, de ennek megítéléséhez pontosabb méretekre lenne szükségem.
Most az eladó biztosan nem örül, hogy a lépcső rovására az építésze megspórolt neki egy négyzetmétert, ugyanakkor elriaszt ez a szörnyű lépcső minden épeszű érdeklődőt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.