Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egy majdnem tökéletes szerkesztés

KÉRDÉS: "Csatoltan küldöm a családi házunk lépcsőjéhez készített vázlatot.
Kérem, szíveskedjék megtekinteni, hogy a számításaim megfelelőek-e, és a megadott méretek alapján árajánlatot adni a lépcső elkészítésére, korláttal együtt – fenyőből. A jelenlegi lépcső vas oszlopon, és a falba kivezetett szögvasakon nyugszik, vas korláttal. A lépcső kiosztás rossz (olvasva a tájékoztatóját), ezért a tervezési segédlet alapján megpróbáltam egy jó ívvezetésű, több nyújtott lépcsőfokot tartalmazó tervrajzot készíteni. Úgy néztem, hogy 14 lépcsővel meg lehetne oldani, bár a 13 lépcsős változat hosszabb belépést is lehetővé tenne – igaz, hogy nagyobbat kellene lépni."

11kerdes.jpg

Észrevételem a geometriai szerkesztéssel kapcsolatban: Ez egy majdnem tökéletes próbálkozás lépcsőszerkesztésre. Szinte hibátlan. De! Ha megnézzük a rajzot egy kicsit részletesebben, láthatjuk, hogy bár a saroklépcsőfok (8. fok) kellően széles. De, az előtte és utána következő lépcsőfokok nagyon elszűkülnek. Bármilyen lépcsőszerkesztési módszerrel is rajzoljuk meg a lépcsőfokok fellépő élét alaprajzban, utána vessünk rá egy kritikus pillantást és keressük a módszer és saját magunk hibáit. Ahogyan ez esetünkben látható, a 10. lépcsőfok felülete a 9-nél és a 11-nél is jóval kisebbnek tűnik. Ez vagy egy szerkesztési baki, vagy az "egy pontba összefutó lépcsőfok élek" egy helytelen szerkesztési módszer. Tulajdonképpen mindegy is, ezt mindenképpen javítani kell.  Inkább a szerkesztési módszert hagynám figyelmen kívül. Nem véthetünk nagyot, ha a járóvonalon felvett  azonos távolságokra ferde egyeneseket rajzolunk, és csak arra törekszünk, hogy a lépcsők járófelülete valamilyen ritmust kövessen. Egy óriást ne kövessen egy törpe lépcsőfok.  Ahogyan a lépcső első hat fokánál ez látható is.

VÁLASZOM: "A 14+1 fokos lépcsőt javasolnám, ahogyan az a mellékelt alaprajzon is látható. 
11valasz.jpg
Feleslegesnek tartom a karszélesség növelését, mert ezzel csak a balesetveszélyes zóna területét növeljük. Ezért Inkább 90 cm-t javaslok karszélességnek. Ha nagyobb méretű tárgyat szeretne felvinni, azt a korláton átemelve megteheti.
Továbbá csak nagyon indokolt esetben készítsünk puhafából lépcsőt. Ha anyagi megfontolás miatt döntene a fenyőfa mellett akkor inkább javaslom a hossz-toldott bükk anyagunkat, melynek szilárdsági tulajdonságai megfelelőek önhordó lépcső gyártásához, és ár-érték aránya a legkedvezőbb. Ennek ellenére elkészítjük akár fenyőfából is lépcsőjét, de így megfelelő garanciát nem tudunk vállalni. A puhafa lépcső élettartama kevesebb a "normálisan elvárhatónál". Persze használattól függően, de akár egy-két év alatt elkophatnak az erősebben igénybe vett felületek, csapozások, melyek nem csak esztétikai problémákat okozhatnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.