Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tervkritika 2

KÉRDÉS: "Megterveztem a lépcsőmet de szeretném ha átnézné és véleményezné. A födémnyílással vagyok bajba hogy megfelelő-e. Esetleg mennyire lehetne még lecsökkenteni. A  lépcső parasztfödém két gerendája között vezetne fel. A gerendák mérete: 20x25cm fektetve vannak a födémdeszka 4cm vastag. erre  megy még 6cm beton. valamint járólap. Így a két padló-padló közötti szintkülönbség  268-270cm  lenne.  A padló és a födémgerenda között 238cm a szintkülönbség. 
   Kényelmes-e  ez  a  lépcső  mindennapi használatra vagy módosításra szorul."

5kerdes.jpg

VÁLASZOM: Átnéztem a rajzot. Sajnos úgy találom, hogy az átjárómagassággal lenne probléma. Általános hiba, hogy a nyílás széle alatti lépcsőfok magasságát számolják, és ebből indulnak ki. Az Ön tervei alapján a valóságban már a negyedik lépcsőfokon állva az arcunk előtt lenne a gerenda. Ez mindenképpen kellemetlen. Még bonyolultabb a helyzet mivel ez a lépcsőfok fordul is, így nem csak arra kell figyelnünk, hogy a fejünket be ne verjük, de a következő lépcsőfok első élét is pontosan látnunk kell. Készítettem két alaprajzot, hogy szerintem hogyan lenne megfelelőbb.
5valasz-a.jpg
5valasz-b.jpg
A második alaprajzú lépcsőhöz 25cm-el kisebb födémnyílás szükséges, azonban a lépcső sokat veszít kényelmességéből. Ezért inkább az elsőt ajánlom.
Ha a födémnyílás széle nem párhuzamos a lépcsőfok elejével, akkor elég nehéz meghatározni az átjáró magasságot.
Ezért elkészítettem egy térbeli rajzot is, ami ezt jobban szemlélteti.
5valasz-3d.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.