Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A kettős (hármas) spirális lépcsők

2015.06.08

Mindenki először Leonardóra gondol, hiszen a leghíresebb polihisztor is alkotott ilyet. Azonban egy pár évtizeddel korábban már praktikus okok szülték az orvietoi várkút (Pozzo della rocca, vagy Pozzo di San Patrizio) lépcsőjének kialakatását.
orvieto_italy_well.jpg
A több mint 50 méter mély kútból Sangallo il Giovane mérnök szamarak segítségével hozatta felszínre a vizet. A két csavarvonalú lépcső egyikén lefelé, másikán felfelé közlekedtek a vízhordók.
A Leonardónak tulajdonított lépcső a 16. századi, reneszánsz stílusban épült chambord-i kastélyban (franciául Château de Chambord) található.
leonardo-0.jpg
Építészeti szempontból mesterműnek számít a főépület központi kettős csigalépcsője. A két lépcsősor egymás köré tekeredve emelkedik. 
leonardo4.jpg
Feltételezik, hogy a lépcsőt az idős Leonardo da Vinci tervezte, aki akkor I. Ferenc szolgálatában állt (és néhány hónappal a kastély építésének megkezdése előtt halt meg), de erre közvetlen bizonyíték nem áll rendelkezésre.
Hármas spirál alkalmazására is már volt példa. Doverben a "Grand Shaft" lépcsőjét 1805 és 1807 között építették, a helyi laktanya része ként.
dover1.jpg
A hármas lépcső jelentősége stratégiai is lehetett volna, de a viktoriánus korban a hármas elosztást inkább az osztálykülönbségek kihangsúlyozására használták. Miszerint az egyik lépcsősort csak az Urak és Hölgyek, a második lépcsősort csak a Tisztek és családjuk, a harmadik lépcsősort a katonák és a nők használhatták.
Az 1932-ben épült vatikáni múzeum lépcsőjét Giuseppe Momo tervezte az orvietói várkút ihletésére. Szintén kettős csavarvonalban emelkedik a két irányú közlekedés megkönnyítésére.
vaticanmuseumstaircase.jpg
Helytelenül Bramante lépcsőnek is hívják. Valójában a XV-XVI. századi Donato Bramante reneszánsz építész alkotása, a szomszédos Pio-Clementine múzeumban található, és nem is nevezhető lépcsőnek, hiszen nincsenek lépcsőfokai.
bramante-1.jpg
Sokkal inkább csak egy lejtő, hogy II. Gyula pápa kocsija biztonságában és a nehéz miseruhákban kényelmesen jusson privát rezideniciájába. Ez nem kettős spirálú forma.
Hasonlóan mint a New York-i Guggenheim Múzeumban. Frank Lloyd Wright már a negyvenes évek elején "akadálymentesített".
ic-mimarlik-nevart-akademi.jpg
A mai művészeket is inspirálja a természetben is sokszor előforduló kettős helix.
ann-hamilton-tower.jpg
Ann Hamiltom tornya Kaliforniában áll.
olafur-eliasson-9.jpg
Olafur Eliasson 9 méter magas lépcsője Münchenben egy nemzetközi könyvvizsgáló cég belső udvarában található. A díjnyertes alkotás címe "Umschreibung" (körülírás? körülhatárolás?) Sokszor fotózzák ezt a lépcsőt közelről, de itt a fontos a háttér is. A közelebbi képeken zavaró elem a háttérben lévő harsány színű épület, de így messziről látható a teljes a kompozíció. Érezhetővé válik a nagyon erős kontraszt az egyenes vonalak, és az ívek között.
killesberg-1.jpg
Jörg Schlaich (született 1934) német statikus mérnök által tervezett "Killesberg torony" kilátó. Bár itt nem a lépcsőké a főszerep. A kilátó a ferdekábeles híd statikai elveiből született.

Ezen geometriai formákra a hengeres vagy kúpos csavarvonal (vagy helix) a helyes szakkifejezés. A spirál is elfogadható, de léteznek sík geometriai spirálok is, mégis ha lépcsőkkel kapcsolatban használjuk mindenki tudja, hogy miről van szó.

forrás: Wikipedia