Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lépcsőfokok húzása

2015.12.30

A geometriai hibák általános jellemzője a fordulós lépcsőknél a rossz forduló kialakítása (Helyes szakkifejezéssel: "lépcsőfokok húzása"). Egyszerű szabályokat kell betartani egy lépcső kivitelezésekor
Sajnos a valóságban a fordulós lépcsők nagy százaléka ilyen geometriával készül:

00-1.jpg

Sokszor leírtam már de akkor itt is még egyszer. Miért is rossz az ilyen "egy pontba futó" lépcsőfok? Főleg a gyerekek biztonsága miatt fontos, hogy ne hozzunk létre balesetveszélyes zónát a lépcsőn. Gondoljunk rájuk, akiknek nem lesz elég tolmácsolni a "mester" jó tanácsát: "Közlekedj a külső íven!"  Ha a kanyart lerövidítve szalad fel, akkor valószínűleg nem történik nagy baj. Felfelé haladva tényleg elegendő pár centiméteres belépő. De ugyan azon a "megszokott" belső íven lefelé jövet egy 30cm-es lépés akár 80cm-es zuhanást is jelenthet. Ez egy figyelmetlen felnőttel is előfordulhat. 
Mégis akkor miért készül ennyi, ilyen lépcső?
Mert a lépcsők készítői számára ez sokszor leegyszerűsíti a kivitelezést. Egy vasbeton lépcső zsaluzása sokkal egyszerűbb így. Egy fém szerkezet összetákolása is kevesebb fejtörést okoz a "szakiknak". Hallottam már olyat is, hogy valakinek sokkal egyszerűbb így számolnia.(?) Sőt! sokszor láttam már, hogy a terv is ilyen rossz geometriájú lépcsőt ábrázolt.
Megengedhetetlen, hogy a kivitelezés leegyszerűsítésére hivatkozva a kivitelező baleset-veszélyessé tegye életterünket. Sajnos a magyar előírás, törvény ezzel a problémával kapcsolatban nem rendelkezik. Ezért a kivitelezőt nem lehet jogilag felelőssé tenni. Szakmailag azonban mindenképpen elítélendő az, aki ilyen lépcsőt készít vagy tervez. 

hatályos törvényből már törölték, de régebben előírás volt a húzott fokok keskenyebbik oldalának minimális 13 cm-es mélysége. Amit gondolom azért is töröltek, mert betarthatatlan volt. Sokkal értelmesebb a német szabvány, ami előírja, hogy az elkeskenyedő lépcsőfok keskenyebb szélétől mért 20 cm-nél a lépcsőfok mélysége legalább 12 cm legyen.

Lehet még tovább is fokozni a felelőtlen tervezést: "Ha nem jön ki a kellő számú lépcsőfok, semmi baj! Betoldjuk a fordulóba":
00-2.jpg


De sajnos sokszor láttam már ilyen szörnyűséget is.
00-3.jpg

A helyes megoldás:
00-4.jpg

Sok bonyolult szerkesztési módszere van a lépcsőfokok húzásának. DE! Ez nem követelmény. Ha helyesen vettük fel a járóvonalat, azon minden lépcsőfoknak azonos a mélysége és betartjuk a fent kiemelt német követelményt, már nagyot nem hibázhatunk. Felesleges a pontos szerkesztés, ha a kőművesek precizitása 2-3 cm.

Fontosabb a körültekintő alaprajzi tervezés egy fa lépcső esetében, mert ha nem helyesen kiszerkesztett a lépcsőfokok fellépő éle alaprajzban, akkor a tartóelemek, a korlát kitöltés íve és a kapaszkodó is csúnya, kusza lesz oldalnézetben.