Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vasbeton lépcsők - problémák és megoldások 3. rész

2011.01.15

 Sajnos amikor egy betonlépcsőt húzott fokokkal kell kizsaluzni, akkor bizony nagyon tapasztalt kőművesnek vagy ácsnak adjuk ezt a feladatot. 

A lépcsőfokok "húzása" tulajdonképpen a fordulást jelenti. Természetesen már több száz évvel ezelőtt is tudták a kőművesek, hogy ezt hogyan is kell. (Ebben látható visszafejlődést tapasztalok a gyakorlatban.)

Lássuk ezt egy példán:
Két egymással szemben kibetonozott lépcsőről volt szó:

beton-hiba-10.jpg

Már ekkor egyértelmű volt, hogy erre a lépcsőre szép korlátot nem tudunk készíteni. Mégpedig azért, mert a lécsőfokok a belső oldalon különböző mélységűek, mivel az alaprajzi terv nem volt jó.

beton-hiba-8.jpg

Ilyenkor ha a korlát képét megszerkesztjük, és kiterítjük, akkor a bal oldali képet kapjuk:

beton-hiba-12.jpg

Egy ilyen alak meghajlítva szörnyű kuszaságot mutatna.

A helyes alaprajz nem is olyan bonyolult:

beton-hiba-9.jpg

Csak arra kellett odafigyelni, hogy a korlát felőli oldalon közel azonosak legyenek a lépcsőfokok mélységei. Ez természetesen a lépcső kényelmét és biztonságosságát is növeli. A látványterv meggyőző erővel hatott:

beton-hiba-15.jpg

A megrendelő végül is belátta és a szétbontatott betonlépcső trófeáim számát egy dupla lépcsővel gazdagította. Sajnos erről a lépcsőről is  csak ilyen hevenyészett fotóim vannak, de mint bizonyítékot azért mellékelem:

beton-hiba-14.jpg

beton-hiba-13.jpg

Ez a megoldás fájdalmasnak tűnhet de végeredményben egy elégedett megrendelő és két jó lépcső a leltár, és csak ez a fontos.

A betonszerkezetek bontásához ajánlom a www.betonszabo.hu céget, akik már korábban segítettek hasonló esetben.

Sajnos a következő részben egy olyan lépcsőt fogok bemutatni, ahol bár a megrendelő elégedett volt, de pont kétszer annyit fizetett ki mint amennyit először ajánlottam. És a betonlépcső borításával a lépcső baleset-veszélyességét sem sikerült kiküszöbölnünk.

A cikk folytatása ITT.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.