Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vasbeton lépcsők - problémák és megoldások 4. rész

2011.01.16

 Ez a történet úgy kezdődik mint sok más. Egy megrendelő (legyen a neve mondjuk Kovács úr) a feleségével elhatározzák, hogy építenek egy házat. Lesz ott pince és tetőtér is. Ezért szükségük van 2 lépcsőre. Fel is keresnek, és megbeszéljük a részleteket. Elkészítem az árajánlatot a két lépcső összesen bruttó 2.188.000,-Forint korláttal, beszereléssel az alábbi alaprajzok szerint:

ontarto-alaprajzok.jpg

Eddig rendben is volt minden. Megegyeztünk, hogy ha az építkezés olyan stádiumba kerül akkor majd hívnak. A pontos felméréshez az aljzatbetonnak, és a vakolatoknak készen kell lenniük. Ettől számítva a gyártáshoz szükséges idő körülbelül két hónap. Ezeket a lépcsőket közvetlenül a költözés előtt lehet beszerelni, amikor már a talajcsempéket és a parkettákat lerakták.

Ekkor a megrendelő elutazott nyaralni. (Így szép építkezni.) Mikorra hazaért a "mesterek" kibetonozták a lépcsőket. Mondván így a fa burkolat is olcsóbb lesz, és ők már rengeteg lépcsőt készítettek, nagyon értenek hozzá. Az igazság az inkább, hogy nem szerettek volna egy ideiglenes lépcsőt összeácsolni. Így az építkezés során már használhatták azt a lépcsőt amit a tulaj ki is fizet. Valóban ez egy hátránya az öntartó fa szerkezetnek, de általában ez megoldható. Itt sem lett volna gond a pincébe a garázson keresztül járni, az emeletre pedig akár a balkonra vezető rámpán. És semmit sem kellet volna ácsolni.

Íme a "mesterek" műve, ami Kovács úrnak  összesen bruttó 504.000,-Forintjába került. 

beton-alaprajzok.jpg

Az előző részben is írtam már a lépcsőfokok "húzásáról" ami a fordulást jelenti. Valamit lehet, hogy ők is hallottak róla, mert a 21. 22. 23. fokoknál mintha valami olyasmit látnék. (Ha most visszalapoz az előző alaprajzokhoz akkor látható, hogy a lépcsőfokok éle nem egy pontban találkozik.) Az egyenes szakaszokon készítettek valamilyen lépcsőt, a többit pedig bezsúfolták a fordulóba. Nem írnék erről a munkámról, ha ez egyedi eset lenne, de a szomorú tény az, hogy szinte mindig ilyen lépcsőkkel találkozok. Volt már olyan is, hogy az összes fok húzott volt az a másik véglet és épp olyan hiba. Budapesttől nem messze dél-kelet felé van egy ilyen mester. Már két lépcsőjével is találkoztam. Szerencsére az egyiket sikerült lebontatnom, a másikat pedig nem vállaltam.

Visszatérve Kovács úr lépcsőjéhez. Újra találkoztunk és most már a két lépcső borításáról volt szó. Kiszámoltam, és az összeg bruttó 2.625.000,- Forintra jött ki. Kovács úr megdöbbenésére az összeg több volt mint az öntartó lépcsők esetében. A magasabb összeg abból adódik, hogy míg egy öntartó lépcső alkatrészeinek elkészítése CNC géppel történik, a gyár területén, ahol nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak az alkalmazottak szoros vezetői felügyelet mellet, a lehető legnagyobb teljesítménnyel. Valamint az öntartó lépcsők szerelése egy, maximum két nap. Ugyanakkor egy beton lépcső elkészítésekor sokkal több a helyszíni munka, ahol már nincs az a bizonyos kontroll, esik a teljesítmény. Faanyagot tekintve semmivel sem kevesebb, sőt a homloklapok az öntartó esetében nem is szükségesek. A szállással napidíjjal és a több utazással járó költségekről még nem is beszéltem.Ha megemlítem, hogy az ilyen munkához még kedvünk sincs akkor keveset is számoltam.

Szóval Kovács úr neheztelt rám. A faluban van egy asztalos aki természetesen féláron vállalta a munkát. Kovács úr vette a fáradtságot és még fel is hívott bizonygatva igazát, hogy ő megmondta.

Tehát Kovács úr újra a pénztárcájába nyúlt, és most kifizetett további 700.000,- Forintot mint előleget, az asztalos számára. A munka végéhez közeledve már látta, hogy ez nem volt jó választás. A munka minőségével voltak problémák.

Csak egy pár kép ízelítőül:

aszt1.jpg

aszt2.jpg

Az asztalos mentségére legyen mondva a beton alap katasztrofális volt. És valóban nagyon nehéz ilyenkor jó munkát végezni. Kovács úr mellől elpártolt a szerencse. Az asztalos a falunak jól megbecsült tagja, így mégiscsak ki kell fizetnie a maradékot, hiába a gyenge minőség. Vagyis újabb 700.000,- Forintot.

Majd felhívott, megkövetett.
Próbáltam meggyőzni, hogy még mindig nem késő, és bontsuk le a beton lépcsőket. Akkor legalább a végeredmény jó lesz. De már beköltöztek és Kovács úr belefáradt az építkezésbe. Bontásról hallani sem akart.

Elkezdtük a munkát. A problémás fordulót vésnünk kellett, mert ide egy nagyobb oszlopot terveztem, hogy a kusza lépcsőfokok élei belefussanak, és valahogy eltüntessem a nemkívánatos részeket.

veses.jpg

Ez természetesen nagyobb robajjal porral és felfordulással járt, mint ha kibontottuk volna a lépcsőket. 

A képen láthatóak a fokok amiket túlmérettel készítettünk, mivel nem volt lehetséges a pontos felmérés. Ezeket előszereltük még a felületkezelés előtt. (Ezt mindenkinek javaslom ha betonlépcső borítást készít.)

Elkészültünk:

kesz-1.jpg

kesz-2.jpg

kesz-3.jpg

Kovács úr pedig fizetett 2.625.000,- Forintot.

A lehetőségekhez mérten megpróbáltuk a legjobbat kihozni ebből a helyzetből. Sajnos mint látható a lépcső fordulója továbbra is balesetveszélyes maradt. Nem ilyen helyen szeretném felnevelni a gyerekeimet.

A megdöbbentő tény hogy, ezért a két rossz lépcsőért Kovács úr összesen bruttó 4.529.000,-Forintot fizetett, míg két öntartó lépcső 2.188.000,-Forintba került volna.

Sajnos Kovács úr nem egyedüli példa. Számtalanszor előfordult már velem hasonló, sőt szinte ugyanilyen eset.

További elrontott lépcsők cseréjét láthatja következő oldalamon:
Átváltozások