Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vasbeton lépcsők - problémák és megoldások 1. rész

2011.01.15

 Ezen az oldalon szeretnék bemutatni néhány alapvető hibát ami előfordul a vasbeton szerkezetű lépcsők fával történő borításakor.

Az alapvető probléma abból adódik, hogy a vasbeton szerkezet kiszámolása, kiszerkesztése akkor történik amikor még a kivitelező nem ismeri pontosan a jövőbeni szintek helyzetét. Vagyis például a két szint közötti pontos magasságkülönbséget. Ezért aztán sokszor előfordul, hogy az első illetve az utolsó lépcsőfok magassága eltér a többitől. Természetesen ezt semmilyen szabvány nem engedélyezi, és a valóságban is komoly kényelmetlenséget okoz.

Másik fontos tudnivaló, hogy a későbbi fa lépcsőfok vastagságára 5cm-es anyaggal kell számolni.

beton-hiba-1.jpg

 Tehát a betonozás után a leendő talajszint magasságától számítva az első lépcsőfok 5cm-el alacsonyabbnak kell lennie, illetve az utolsónak 5cm-el magasabbnak. A következő képen látható, hogy miért 5cm.

beton-hiba-2.jpg

 

A tömör faanyagból készült lépcsőfok vastagsága 4cm a megfelelő stabilitás miatt, illetve, hogy a képen látható Fischer rögzítő elem lépcsőfokba fúrt része fölött elegendő vastagságú anyag maradjon. Még 5 mm szükséges a dübel vállának, további 5mm a vízszint pontos beállítására.

A cikk folytatása ITT.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.