Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Régi helyett újat szebbet biztonságosabbat

KÉRDÉS: "Egy nyaralóról van szó, amit 1998-ban átépítettünk, ill. egy felső szinttel megtoldottuk a meglévő 24 m2-es házat.Sajnos a lépcsőt nem szakember tervezte ill. építette, és ezért elég kényelmetlen a pihenő feletti része. Lefele menet sokszor veszélyesnek érzem, főleg sötétben. A födémnyilás mérete: 155 cm x 170 cm.
Kérdésem az lenne, hogy  meglévő lépcsőt le kell-e bontani, ill. lehet -e átalakítani.Ön mint szakember milyen tipusú lépcsőt javasol a megadott paraméterek ismeretében?

8kerdes.jpg
Sajnos ennyi adat nem elegendő. Szükségem lenne még a 
1. teljes szintkülönbségre, vagy a 
2. födémvastagságra (fotókból 24-26cm-re saccolom), vagy az 
3. alsó szint belmagasságára. 
4. Ezen kívül fontos, hogy a 155x170-es nyílás melyik oldala a 155cm. 
5. Valamint a lépcsőt használók testmagassága. (Inkább alacsonyabb 175-ig, vagy inkább magasabb, 185 felett, esetleg átlagos 175-185cm)

2. Födémvastagság : 24,5 cm, 
3. ALsó szintmagasság:3,05 m ( a biztonság kedvéért  3 métert lehet számolni)
4. A nyilás szélesség 155 cm, hosszúság: 170 cm
5. A családban a legmagasabb személy 172 cm magas."

VÁLASZOM: Az újabb adatokkal kiegészítve már számolható volt a lépcső.
Sőt két lehetséges alternatíva is szóba jöhet. 
8valasz-a.jpg
Az első egy nagyon meredek, de a meglévőnél sokkal biztonságosabb 90 fokban forduló lépcső húzott fokokkal. A fellépő igaz több, mint 20cm, de nem sokkal. A belépő pedig a minimális 21cm-t eléri. Mivel a lépcsőfokok húzása (fordulása) szépen szerkeszthető, így a forduló fokok sem jelentenek különösebb balesetveszélyt. 
8valasz-b.jpg
A második lépcső már egy jóval kényelmesebb paraméterekkel rendelkező lépcső. Így több helyet is foglal. Igazság szerint az átjárómagasság még további 15cm-el hosszabb induló kart is megengedett volna. Ennek az alternatívának a gyenge pontja a forduló. Sajnos ha nincs orsótér, akkor ezt nem lehet pihenő nélkül másképp megoldani. A 10. és 11. lépcsőfokok rövidebb oldala túlságosan elkeskenyül, így ezeket már nem szívesen nevezném biztonságosnak, ugyanakkor ez azért nem akkora katasztrófa. Ez a bal fordulós lépcső elképzelhető fordított jobbos kivitelben is, akkor az emeleten a másik oldalra érkeznénk (ahol most az 5. fok van).
A javaslatom az első variáns. Egészséges kompromisszumnak gondolom egy 2x24m2-es nyaralóba.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Olasz Hajnalka - Pápa

2018.06.30 00:12

Tetőtér beépítést tervezünk és ehhez szeretnénk lépcsőt.Amit gipszbetonból építenének az 20 cm lépcsőmagasság 23 cm belépési mélységgel számoltak.Viszont a fordulónál háromszögben végződik ahol lehet esni lefelé.
A belmagasság 283 cm a födém nyílás hossza 231 cm szélessége 77 cm.a födém vastagság 24 cm.erre szeretnék kérni tanácsot kérni hogy milyen lépcsőt lehet ide tervezni amin lehet kényelmesen közlekedni.

Füleki Tibor - Re: Pápa

2018.06.30 11:26

Kedves Hajnalka!
Kérem küldjön telefonszámot vagy e-mail címet.
Addig is ajánlom figyelmébe a gipszbeton lépcsők geometriájával foglalkozó cikkemet:
https://lepcsok.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/gipszbeton-lepcso.html