Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

ÚJDONSÁG! Leica 3D Disto

Ezentúl a legmodernebb 3D mérési technológia segítségével biztosítom terveim pontosságát.

leica-3d-disto.jpg

A svájci Leica cég fejlesztésének köszönhetően a helyszíni felmérést precízen, pontosan tudom elvégezni. A megrendelő profi, pontos terméket kap, az elkészített elemek helyszíni szerelése gyorsabbá és könnyebbé válik. 

Egy mostanában elkészült munkámmal illusztrálnám a műszer előnyeit, sőt nélkülözhetetlenségét.
Megrendelőnk, családi házában 15 éve készült fém szerkezetes lépcsők cseréjére szánta el magát. Az esztétikai hiányosságokon túl, a lépcső és a korlát instabilitása, illetve a felső lépcső rossz átjárómagassága is indokolta a cserét. Igaz, hogy már 15 éve használják, de ezekhez a hibákhoz nem tudtak hozzászokni. Sőt a család legifjabb generációjának állandó balesetveszélyt jelentettek ezek a rosszul elkészített lépcsők. Jól látható a probléma az alábbi képeken.

1.jpg
2.jpg
3.jpg

Íves falakról, íves galériakorlátról van szó. Ennek felmérése hagyományos módszerrel függőónozással, történne. Megrendelőnk azonban ezt a lépcsőt - érthető okokból -, az utolsó pillanatig nem szerette volna lebontani. Ezért ez a módszer nem jöhetett szóba. Valamilyen sablonozással lehetett volna még kideríteni az ív pontos formáját, de ezt is nagyban nehezítette volna a még meglévő lépcső. A Disto felmérése alapján azonban láttuk, hogy ez sem lett volna ilyen egyszerű, mert alig lehetett pontos rádiusszal meghatározni az íveket. Ráadásul a két lépcső menti íves fal nagy különbségeket mutatott különböző magasságokban. A műszer lehetőséget ad a pontos felmérésre bármilyen magasságban, ezért az ívek felmérése pontosan a későbbi íves pofafa mentén történt. Jól látható a nagy különbség a két lépcső alaprajzán is.

4.jpg5.jpg
6.jpg
7.jpg

A galériakorlátot lehetett volna ugyan sablonozni, de mivel CNC-vel végezzük a gyártást, a digitális felmérés itt is sokkal használhatóbb volt.
A kész munkáról sajnos jó minőségű képek egyenlőre nem készültek, de az alábbi képeken a lényeg látható.

8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

Megrendelőnk elégedettsége mellett nagyon fontosnak tartom, hogy a helyszíni szerelést késlekedés nélkül profi gyorsasággal tudtuk elvégezni, köszönhetően a 3D Disto precíz felmérésének. A szereléskor nem kellett további vágásokat, csiszolásokat végeznünk. Az elemek felesleges túlméret nélkül, pontosan készültek el még a gyárban, így még a felületkezelés sem sérült szereléskor.

Amennyiben hasonlóan bonyolult, nehezen felmérhető megrendelése lenne szívesen segítek, nem csak a faipari szakmán belül. A 3D Disto pontossága 10m-en 1mm, 30m-en 2mm és 50m-es távolságnál 4mm.

Ízelítőül néhány további videó a műszer működéséről, illetve az egyéb felhasználási lehetőségeiről: